logo google_dermatoloji_ust

Google'ın Sivilceden Cilt Kanserine Kadar Yüzlerce Dermatolojik Hastalığı Tanımlayabilen Uygulaması Duyuruldu

Google dünyanın en çok tercih edilen arama motoru olmasına rağmen şirket aynı zamanda dünyanın en büyük teknoloji şirketlerinden de birisi. Bu iki durum bir araya geldiğinde aslında şirket kullanıcıların neye ihtiyacı olduğunu da çok kolay bir şekilde tespit edebiliyor ve çalışmalarını bu ihtiyaçlara yönelik pratik sistemler ya da uygulamalar için sürdürüyor.

Her yıl milyarlarca insanın Google’da cilt problemleri ve ciltlerinde yaşadıkları sorunları aratıp çözüm bulmaya çalıştığını gören şirket yapay zeka teknolojisi aracılığıyla kullanıcıların bu bilgi ihtiyacını gidermek için çalışıyor.

Geliştirilen yazılım sayesinde sistem dermatologlar ile benzer seviyede hatta bazı noktalarda onlardan daha iyi teşhisler koyabiliyor. Ayrıca sistem daha önce yapılan aramaları ve taranan görselleri de kullanarak kendi bilgi havuzunu artırabiliyor, yani öğreniyor. Fakat bu sistem henüz çok az klinikte test edilmiş durumda.

Google’ın yapay zekâ sistemi henüz klinik olarak onaylanmamış olsa da uygulamanın test sonuçları Google'ın sağlık bölümünün dikkatini çekmeyi başarmış ve çalışmalara daha çok kaynak ayırılmış. Her ne kadar sistem iyi çalışıyor gibi görünse de uygulamanın yakın zamanda ABD’de kullanımı için onay alamayacağı düşünülüyor. Stanford Üniversitesi’nden dermatolog Roxana Danshjou'ya göre bu sistem ABD’de onaylanmayacak ve hiçbir dermatolog da bu uygulamayı tercih etmeyecek.

Öte yandan, Google'ın geliştirici konferansında konuşan Google’ın Sağlık Bölümü müdürü Karen DeSalvo bu sisteminin Avrupa Birliği tarafından onaylandığını ve 2021'in son dönemlerinde Avrupa için yayınlanacağını belirtmişti. DeSalvo ayrıca “Uygulama ABD için yayınlanmayacak” diyerek Danshjou'nun söylemlerini de doğrulamış oldu.

Elbette burada öğrenen bir sistem olsa da bu tür sistemlerin hata yapabilmek olasılığı gözardı edilebilecek boyutta değil. Bu tür ciddi sağlık durumları ile ilgili teşhis uygulamalarında da bu durum söz konusu olduğu için Google'ın uygulaması cilt sorunlarını tarayıp sonuçları gösterdiğinde ekranda “Önerilen Durumlar” şeklinde bir ibare gösterecek ve gösterilen sonuçların kesin teşhis olmayabileceğinin altını çizecek. Ayrıca uygulamada “Aşağıdaki önerilen durumlar tıbbi teşhisler değildir. Lütfen daha fazla bilgi almak için doktorunuza başvurun” benzeri bir uyarının da yer alacağı belirtilmiş durumda.

 

Kaynak: ArsTechnica

Bize ulaşın

hello@teknofikir.com.tr
+90 212 347 19 09

Morbasan Sokak Koza İş Merkezi
B Blok Kat:5 34349 Balmumcu, İstanbul

Teknofikir hakkında merak ettiklerin varsa, brief vermek istiyorum diyorsan veya bende bu ekibin bir parçası olmak istiyorum istersen hemen şimdi bizimle iletişime geçebilirsin. Haydi gel tanışalım!